Húsgombócleves

Ezt a levest sokszor, sokféleképpen megfőztem már. Klasszikus mindent bele leves.
Ma azért került az asztalra, mert a hűtőben már alig találtam zöldséget, és volt egy megbontott zöldborsó konzervem, amit nem szerettem volna, ha megromlik. Itt jegyzem meg, ha lehet inkább fagyasztott borsót használjunk. 

A mai verzió hozzávalói:
1 közepes hagyma,
1 nagyobb gerezd fokhagyma,
3 db sárgarépa,
1 angol zellerszár,
két maroknyi zöldbab,
egy fél zöldborsó konzerv,
1 kisebb paprika,
1 db paradicsom.
1 l zöldség alaplé (ha nincs otthon, megfelel egy zöldségleves kocka is)
só, bors, 2 babérlevél.

A húsgombóc hozzávalói:

20 dkg darált hús,
1 db egész tojás,
2-3 evőkanál pankó morzsa,
só, bors, piros paprika, friss petrezselyemzöld apróra vágva

Ahogy én készítettem:
Első lépésként apróra vágtam a hagymát és a fokhagymát, a répát karikákra vágtam, a zellerszárat felszeleteltem, a zöldbabot nagyjából kétcentisre aprítottam. A paprikát és a paradicsomot nagyon apróra vágtam (jelen esetben nem húztam le a héját, mivel szétfő majd).
Kis olajon megdinszteltem a vöröshagymát, majd amikor elkezd üvegesedni hozzáadom a fokhagymát. Ezzel csak néhányat keverek rajta, nehogy leégjen a fokhagyma. Ezek után azonnal hozzáadom az összes zöldséget (a borsó kivételével), és 1-2 percig pirítom, folyamatos kevergetés mellett. Közben sózom és borsozom, és beleteszem a babérleveleket.
Ezek után felöntöm az alaplével.
Amíg fő elkészítem a gombócokat. Az összes hozzávalót összekeverem és állni hagyom, hogy a pankó morzsa megszívja magát a nedvességgel. 
Ha a levesben már majdnem puha a bab (ennek kell legtovább főni), hozzáadom a nedves kézzel dió nagyságúra gyúrt gombócokat. Legvégén a konzerv borsót (természetesen, ha friss borsót használunk, akkor már előzetesen a többi zöldséggel együtt). Még kb. 10-15 perc kell, hogy teljesen megfőjön minden. A végén kiszedtem a babérleveleket és meghintettem még apróra vágott petrezselyemmel.
Aztán lehet(ne) még fokozni, akár egy tejfölös habarással, kis tárkonnyal, mustárral, citromlével, de ez most elmaradt.
Ezek a levesek gyakorlatilag elronthatatlanok, azért is szeretem.
😀


Megjegyzések