Ha igazán jó háziasszony akar lenni az ember, akkor az lenne az üdvözítő, ha előre eltervezné, hogy az adott héten mit főz, és ezen bevásárlólista szerint vásárolna.
Ez nekem elméletben már megy, csak a gyakorlatot kellene hozzá igazítani. A probléma ott van, amikor elmegyek vásárolni és egy csomó dolgot épp leakcióztak. Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de én nem vagyok a pénztárcám ellensége, így előszeretettel vásárolok akciós termékekből. Ezzel aztán a terv fel is szokott borulni.
Ma épp friss póréhagymát sikerült meglátnom, és eszembe jutott, hogy mostanában nem volt leves belőle.
Nagyon egyszerű étel, olcsó és egészen hamar elkészíthető. Ha cipót is sütünk hozzá, akkor már nem is kell más...
Néha bajban vagyok, mert mi csak ketten vagyunk, a receptek meg leggyakrabban négy főre szólnak, és a felezés nem mindig stimmel.
Mivel ételt nem dobunk ki, ezért a mennyiséggel óvatosan bánok.
Több receptet kipróbáltam, ez nem lett rossz, de van még hova fejlődni. Nekem egy kicsit tömött lett a tészta, ugyanakkor jó ropogós lett.
Hozzávalók a cipóhoz:
Az eredeti recept 40 dkg lisztet ír, amiből aztán három cipó lesz....
Én ezt önkényesen változtattam, nekem ebből csak kettő lett, és azok sem óriások.
40 dkg átszitált fehér liszt,
3,5 dkg kukoricaliszt,
kettő kávéskanál só és cukor,
egy zacskó záraz élesztő (sajnos nem volt kovászom) és
26 dkg víz (nálam langyos).
A hozzávalókat robotgépben dagasztom kb. 10 percig, majd langyos helyre teszem kelni.
Ahhoz képest, hogy augusztus van, itt toporognak az ajtóban a pingvinek, így a jobb kelesztés érdekében rásegítek picit. A sütőmnek van edénymelegítő funkciója, amit 30 fokra állítok be, és behelyezem a tésztát egy letakart tálban. Békén hagyom egy órán át.
Ekkor ráérünk nekilátni a levesnek.
Hozzávalók:
Két szál póréhagyma fehér része, nálam 20 dkg,
Egy közepes burgonya, nálam 10 dkg,
3 dkg vaj,
só, bors, szerecsendió,
500 ml zöldség alaplé
100-150 ml gluténmentes tejszín.
A hagyma felső részét leszedem, majd vékony karikákra vágom. A burgonyát hasonlóképpen apróra vágom (minél kisebb, annál előbb megfő).
3 dkg olvasztott vajon pirítani kezdjük a hagymát és a burgonyát, folyamatos keverés mellett. Arra ügyeljünk, hogy ne kapjon oda, mert keserű lesz. 2-3 perc után felöntjük az alaplével és fűszerezzük. Jól áll neki a szerecsendió, de ha nincs otthon, nem probléma.
Körülbelül fél óra alatt elkészül. Az én főzőlapom 0-9 közötti tartományban mozog, én 5-ös fokozaton főzöm. Kóstoljunk, mert a fűszerezés egyéni!
Ha minden megpuhult, jöhet a merülőmixer, vagy turmix és simára dolgozzuk.
Az eredeti recept szerint ezek után át kéne szűrni, de ezt a lépést én kihagyom. Nem baj, ha nem olyan krémes, és esetleg van benne pár rusztikus darab.... Tudom, tudom, hogy ez krémleves, de hát ízlések és pofonok különböznek.
Ezek után már csak a tejszín következik, egyet rottyan és kész. Szerintem ennyi mennyiség elég két főnek. Ha valaki sűrűnek érzi, természetesen adhat még hozzá alaplevet.
Időközben megkelt a tészta. Lisztezett deszkán átgyúrtam, majd megformáztam a bucikat. Egy tepsibe sütőpapírt tettem, egy picit megolajoztam és rátettem a két formát, letakartam hogy még keljen egy picit (kb. 15 percet). Már nem tettem vissza a sütőbe, hanem felmelegítettem azt 200 fokra. A 15 perc letelte után beraktam az ikreket. 10 perc után kinyitottam a sütőt, a bucik tetejét megkentem vízzel, hogy ropogósra süljenek, majd visszavettem a hőmérsékletet 180 fokra. Innentől már csak várakozunk. Nekem 35 perc alatt lett készen.
Mikor langyosra sült, levágtam a tetejét, kivájtam a közepét, és mehet bele a leves.
A feltétek lehetőségének száma végtelen: jelen esetben bacont pirítottam és egy kis parmezánsajtot sütöttem rá. De készítettem már, kolbászmorzsával, sült hagymával, pirított kenyérkockával és a többi.
Ez az első recept itt. Remélem többen kipróbáljátok majd. Írjátok meg a tapasztalatotokat.
☝
Megjegyzések
Megjegyzés küldése