Egy képen láttam egy polipot, ami igen jól volt kitálalva. Gondoltam megpróbálom, mert receptet nem találtam hozzá. Sajnos kinézetre köszönőviszonyban sincs az eredetivel, de igen finom lett, a hozzá megálmodott körítéssel.
Mélyhűtött polipot vásároltam, megtisztítottam, majd egy jó nagy fazékban feltettem főni, némi só, szemes bors, pár gerezd fokhagyma és két babérlevél kíséretében. Amikor megpuhult leöntöttem a vizet, és még melegében egymásra halmoztam és folpack segítségével hengert formáltam belőle. Azt reméltem, hogy mivel egyébként is olyan nyúlós a cucc, majd összeáll a hűtőben. Hát nem állt össze, pedig ez lett volna a lényeg. A hiba forrása vagy az, hogy még szorosabban kellett volna feltekerni, vagy kell bele valami kötőanyag. Ez sajnos a fotót nézegetve nem derült ki...
Köretnek valami teljesen újat szerettem volna. Így esett a választásom egy padlizsán chutney-ra.
Hozzávalók:
1 fej padlizsán,
1 szem paradicsom,
2-3 evőkanál paradicsomlé,
1 fej hagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál előre beáztatott mazsola,
1 evőkanál kapribogyó,
petrezselyem, só, bors, olivaolaj.
A padlizsánt felkockáztam, majd egy kis olivaolajon megpirítotom. Nem baj, ha itt-ott lepirul. Közben egy másik serpenyőben szintén egy kis olivaolajon párolom a kockára vágott vöröshagymát. Amikor üveges, mehet hozzá a fokhagyma (átnyomva vagy kicsire vágva, kinek hogyan szimpatikus). Óvatosan kezeljük, mert ha leég keserű lesz! Ha már érezni az illatát, mehet bele az apróra vágott paradicsom. Én nem szeretek ráharapni a héjára, ezért mindig lehúzom azt (forró vízbe néhány másodpercre belelógatom és már jön is le a héj). Rögtön utána mehet a paradicsomlé, a fűszerek. A magam részéről szeretem a zöldeket, ha van otthon mehet bele petrezselyem, vagy bazsalikom. Néhány percig összefőzzük, aztán egyesítjük a két serpenyőt. Végül hozzáadtam a mazsolát és a kapribogyót. Még egy pár keverés és lekapcsoltam a főzőlapot. Így is finom, de másnap még jobb.
Aztán arra gondoltam, hogy mi lenne ha még csinálnék hozzá buggyantott tojást?
Sajnos nem lett igazán szép... Nem tudom mi a titok nyitja, nem mindig sikerül jól. A hagyományos módszerrel csinálom. Forró víz, egy evőkanálnyi ecet, kis örvény...
És ha már lúd, legyen kövér, a pirítós mellé még csináltam fűszervajat is. Kb. 5 dkg olvasztott vajhoz adtam néhány csepp citromlevet, egy kis citromhéjat, petrezselymet. Egy jégkocka tartót kibéleltem folpackal, és belecsurgattam, majd irány a fagyasztó.
És a végeredmény...
Megjegyzések
Megjegyzés küldése